Néha már az agyadra megy, hogy a gyerek nem akarja olvasni az olvasókönyvet vagy a kötelező olvasmányt? 

Valóban előfordul ilyen mindenkivel, és nem is jó, ha izzadságszagúak a közös gyakorlások.

Ilyenkor bizony jól jön néhány csel és egy kis odafigyelés. Ötleteimmel már a nyári szünidőre is ötleteket szeretnék adni, mert bizony hosszú a szünet és nagyon "el lehet felejetni" az olvasást.

Nagyon jó gyakorlási lehetőség lehet nyáron, ha  alakásban eldugunk üzeneteket (szépen kézzel írva, de jobb ha géppel, kinyomtatva), melyen különböző utasítások találhatók. Ez akár lehet az, hogy az elsőt az ágyban találja, hogy- Mosd meg a fogad!.

A következő, fogmosás után a fürdőszobában - Mosd meg az arcod, fésülködj meg! Utána menj vissza a szobádba, a következő utasítást az íróasztalodon találod, zöld borítékban! Szépen le lehet vezényelni így a reggeli nyögvenyelős készülődést, ami ráadásul nálunk szünetekben extra lassú. Persze erre elő kell készülni, és idő is kell hozzá, de a jókedv garantált! Lehet ezt más szituációban is csinálni, pl. kincskersés, vagy valaminek a kitalálásához adunk információkat egy-egy borítékban. Higgyétek el, biztos a siker és a gyerkőcünk kérni fogja asz ismétlést!!! Csak győzzük!

Lehet, hogy csak ebéd után olvasunk egymásnak mesét, egy mondatot te, egyet én. Vagy olvas annyit a gyerkőc amennyit szeretne, (lehet kicsit nógatni, hogy na még egyet) aztán folytatjuk.

Aki be tud sötétíteni az diát is vetíthet, a gyerek olvashatja és ha akarja tekerheti is a diát.

Ha szoktunk együtt főzni, itt az idő az új receptek kipróbálásána! A gyerek olvassa a receptet, mi meg szépen csináljuk, amit mond. Nagy a felelősség, fini lesz az ebéd!! :)))

Én az elsős lányommal még azt tervezem, hogy nagy csinnadratta közepette beíratom a könyvtárba és 2-3 hetente ellátogatunk oda. Kölcsönözhet magának, olvashat, majd vissza is viheti a könyveket. Valszeg nem fog minden könyvet végigolvasni, de számomra nem is ez a cél.

Vehetünk cd romot is, ami az olvasás gyakorlására szolgál, ennek még nem néztem utána, de biztos van ilyen is.

Egyszer-egyszer megengedhető, hogy kapjon valami jópofa (ám nagyon drága) újságot is a gyerek. Ezekben sokszor feladat is van, amit szívesebben megcsinálnak, mint mondjuk egy gyakorlófüzetben.

Vannak jó nyári gyakorlók is, ha  szívesen csinálja, néha azt is elé rakhatjuk a változatosság kedvéért. Csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl nehéz a szöveg, vagy a feladatok.

Ha kirándulni megyünk, vagy nyaralni, készüljünk előre együtt az adott településről. Nézegessünk, olvasgassunk utikönyveket, internetes oldalakat ki is nyomtathatjuk. Ha odértünk akkor meg beszélgessünk miket is olvastunk az adott helyről. Ezt egy elsőssel is meg lehet már csinálni, persze nem oldalakat kell olvastatni vele, hanem mondjuk a képek alatti feliratokat, mi meg hozzátehetjük a többi tudnivalót.

A kötelező olvasmányt is -ha van- lehet együtt olvasni. Az egy oldalt én, egyet te módszer nagyon jó erre, főleg egy nehezbben olvasó gyereknél. Az olvasónaplót is meg lehet közösen csinálni sőt közös családi rajz is készülhet az olvasottakból (nagy lapra vagy csomipapírra, aztán a konyhában rakjuk ki)

Jó, ha egy kicsit oldafigyelünk, hogy ne maradjon augusztus végére a gyakorlás, hanem észrevétlenül tartsuk fenn a gyermekünk olvasási szintjét. Igazából az előbb felsorolt tevékenységeknek az együttlét a lényege, csak egy kicsit tudatosabban tervezzük azokat.

A szünidő aktív eltöltéséről még írni fogok, ha érdekel látogass vissza néhány nap múlva!

 

 

Címkék: olvasás gyerek gyereknevelés gyakorlás szünidő általános iskola

A bejegyzés trackback címe:

https://okosanszeresd.blog.hu/api/trackback/id/tr852004498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása