Iskolába készülünk 3.

 2010.08.23. 11:19

Akár akarjuk, akár nem, lassan vége a szünidőnek. Kedvenc papírboltomból eltüntek a jó kis iskolatáskák, már aki csak tehette beszerezte amit csak lehetett. Megtörténtek az előkészületek, hogy iskolába induljon a gyermek, de jó, ha nem csak a tanszerekre gondolunk, hanem egyéb dolgokkal is előkészülünk.

Jó, ha tudjuk, hogy a gyerekek - ha eddig nem is voltak ilyenek - ruha és cipőnyűvévő válnak. Én magam is meglepődve tapasztaltam -noha már évek óta tanítok -, hogy állandó probléma például a cipővásárlás. Amíg az oviban az udvari cipőt harcolta le kinti játék közben a gyermek, most bizony az utcai cipőjében fog rajcsúrozni az udvaron. A kisiskolás korosztály még -akárhogy kérjük- nem tud vigyázni igazán a sem a cipőjére, sem a ruhájára. Ugyan úgy hancúroznak az udvaron, mint előtte az oviban és ez teljesen jól van így, hiszen ugyan úgy kicsi gyerkőkről van szó. Szülőként azonban jobb előre gondolkodni. A kislányok ráadásul többnyire szertik a szép topánokat, amik még sérülékenyebbek a szaladgálás, ugri-borán során. Mi most jól bevásároltunk akciós árakon cipőből a nagylánykámnak, hogy legyen váltó lehetőség. Sajna őszre is és télre is jobb több cipőt venni.

Ugye fölsőt és fehérneműt természetesen naponta cseréltünk az oviban is, de mondjuk egy farmert többször is rá lehet adni még az ovisra. Az iskola első hónapjaiban erre ne nagyon számítsunk, mert leeszi, leissza, homokozik, mászókázik benne. Így valószínű a szennyesben köt ki estére a legtutibb farmer is.

Tényleg érdemes előre gondolkozni, hogy ne akkor kelljen rohangálni, amikor épp kellene a cucc, mert tapsztalatból tudom, hogy vagy nincs, vagy nem olyan, ami az eredeti elképzelés lenne. De már jártam úgy is, hogy jóval többet kellett kiadnom a tervezettnél amikor muszájból vásároltam.

Próbáltassuk fel az őszi kabátokat, dzsekiket is, ha kinőtte nézzük meg, hogy lehet e valahol már kapni, esetleg tavalyi kollekciót akaciósan (mi a nyár közepén vettünk a taccoban marha csini őszi dszekit).

Mivel én a méretekkel mindig bajban vagyok, nagyon előre nem merek vásárolni, de azt jó tudni, hogy az iskolások már olyan őrült gyorsan nem nőnek, mint előtte.

Mire érdemes még gondolni?

Miben viszi majd a kicsi az uzsit? Csak becsomizzuk és bezacskózzuk? Akkor tárazzunk be csomianyokból előre, hogy mindig legyen otthon.

Én jobban szeretem, az ún. uszidobozt. Nekünk kétféle is van. az egyik emeletes, vagyis a dobozban van belül egy kis tálcácska, amivel el lehet válsztani az alul és felül lévő kaját. Nagyon praktikus, de nagy dolog nem fér bele. Ha toast kenyeret rakunk bele, akkor az épp elfél fölul, alulra szeretelt zöldésg, gyümi kerülhet. De vigyázat! Ha kolbászos kenyeret rakunk, comagoljik folpack-ba, mert a gyümi is kolbász szagú, ízű lehet!

Nekünk van egrészes dobozunk is, ezeket is különféle méretben lehet kapni. Nekünk kicsi méretű van, ebbe csak a nasi fér, de a nagyobbakban elfér szerinetm egy zsemle is. Az ügyesek egy-két szelet ubit vagy paprikát is biztos mellé tudnak súvasztani.

Újabban italt szokás vinni az isibe, ami nekem nem annyira tetszik, mert többnyire cukros löttyöket hoznak a gyerekek. váleményem szerint arra sincs szükség, hogy a gyerek egész nap édes teát iszogasson, még akkor sem, ha otthon készítettük. Nem is beszélve arról, hogy a legtöbb helyen az osztályban mindenkinek van saját pohara is.

Na de ha már így van, érdemes az iszókával is előre gondolkodni. vannak nagyon szép kulacsok, de olyat még nem látta, ami ne eresztett volna valamennyi idő után. Lehet kis üveges üdítőt és ásványvezet is vinni, de szerintem az mindennapra drága, és felesleges is.

Én a következőt csinálom: beszerzek időközönként néhány üveg fél literes löttyöt -amilyet a gyerek választ. Elviszi elsőzör a lötyit, aznap azt megissza, és amíg az üveg tart, addig vizet töltök bele reggelente, ritkán ásványvizet vagy gyümölcslevet. Az üveg kibír egy-két hetet és akkor újabb löttyös jön. Nekem ez bevált, de ha van más ötlete valakinek szívesen fogadom.

Jó ha azt is végiggondoljuk, hogy hányszori étkezőnek fizetjük be a gyereket. A háromszori étkezők reggelit és uzsit is kapnak, de nem mindegy, hogy milyen formában kerül elfogyasztásra a reggeli. Nálunk a reggelit az osztályban eszik a gyerekek, így értelemszerűen oda tudunk fogyelni arra, hogy egyen a gyerkőc. a lányoméknál maguk mennek az iskola ebédlőjébe reggel, és magukban fogyasztják a reggelit. Nem is ette a lelkem, mert az első hónapban még befizettük. Aztán inkább csomiztam, de azt se mindig ette meg.

Kis kitérőként szeretnék szólni a rosszul evő gyerekek szüleihez. Az én lányom se sokat eszik a suliban, sokszor hozza haza a dobozt úgy, hogy szinte semmi sem hiányzik belőle. persze nem örülök neki, de semmiképp nem utasíanám arra, hogy márpedig egye meg. Van olyan ismerősöm, aki azt modnda a gyerekének, hogy akkor hazamennek, és otthon addig ül, míg meg nem ette. Senki felett nem akarok pálcát törni, de ha lehet ilyet ne csináljunk. Hamar rájön a gyerek, hogy egy harapás után kidobhatja a suliban és megmenekül az otthoni terrortól. Fontosabb, hogy elmondja miért nem ette meg, mert lehet, hogy nem izlett, vagy épp szülinap volt az osztályban, vagy nem volt éhes. Éhen halni biztosan nem fog, ezt higgyük el. A rossz evőknél különösen fontos, hogy megbeszéljük mi kerüljön a dobozba, adjon ötleteket a gyerek is. Ez azért sem rossz, mert néhány hónap után már olyan ötlettelenk lehetünk, mint amikor a heti menüt kell összeállítani a családnak. Én a második félévben már beiktattam pékséges reggeleket is, mert az örkös szenya már uncsi volt nekem is. Persze ez mindenkinek fér bele a reggelébe, de ha előző nap megvesszük az se rossz.

Én annak a híve vagyok, hogy lehetőség szerint egészséges nasikat csomagoljunk a gyereknek. Mindig kerül zöldség,gyümölcs a dobozába (volt, hogy dió, mazsola vagy almachips) Néha azért beúszott a dobozba egy kis édességis. A mikuláscsomag maradékait, vagy a kariról maradt szaloncukrot is szépen apránként elcsomagoltam a gyerkőcnek. Fő a változatosság!

A kis kalandozás után vissza- a délután is iskolában lévő gyerekek, ha nem fizettük be őket háromszori étkezésre, tízóriaira és uzsira is azt eszik, amit mi csomiztunk, ezért a mennyiség nagyon fontos. Az én lányomnak egy félbevágott zsömi még sok is egész napra, de azt gondolom ez nem irányadó mennyiség.

Aki háromszorira fizet, az is gondoljon egy kis gyümire, vagy nasira legalább a hét néhány napján. Jólesik egy kis gondoskodás!

A kaja mellett érdemes majd megbeszélni a tanítónénivel, hogy lehet e váltóruhát vinni a gyerekeknek, és ott bent a szekrényükben, fogasukon árolni. Elsőben még előfordulnak balesetek -később is- nem árt,ha erre is felkészülünk.

A következő bejegyzésemben arról szeretnék majd írni, hogyan tudunk majd jól kommunikálni  a gyermekünkkel. Rémálmaimban jelenik meg a következő párbeszéd:

-Mi történt a suliban?

-Semmi!

Jó böngészést! Várom az ötleteket is, miről olvasnátok szívesen!

 

 

 

Címkék: gyerek szülő iskola cipő általános iskola uzsonna étkezés az iskolában

A bejegyzés trackback címe:

https://okosanszeresd.blog.hu/api/trackback/id/tr972240752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása