Igazán jó móka a mézessütés. Nálunk már hagyományos adventi szertartás lett. A díszítés sajnos nem az errőségünk, de már azzal is meg-meg próbálkozunk. Idén talán kipróbálom azokat kis írókás Dr Oetker ceruzaféléket, hátha lesz egy kis sikerélményünk is.
A szertartásunk a sütés utáni várakozással és a tejecskével való kóstolással ér véget. Sajna karácsonykor már senki nem kér a mézesből, mert addigra degeszre esszük magunkat. Viszont idén húsvétkor hasznosítottam a maradékon. Apróra tördeltem és fincsi vaníliapudingot öntöttem rá. Imádtuk!
Na és persze a recept. Annyi féle van, hogy csak na, én is rengeteget kipróbáltam már. Tvaly ráakadtam az igazira, ezt szeretném most megosztani veletek.
2009-ben olvastam ezt a receptet, talán a Nők Lapjában. Az eredeti rcept lajos Mari nevéhez fűződik, de nééhány ponton átalakítottam, sajnos csak a már szájízemre variált recept van meg, az eredeti nincs. Viszont többször is sütöttük ezt tavaly, garantáltan isteni!
Hozzávalók:
100 g. margarin
120 g. cukor
250 g. méz
1 citrom
500 g. liszt
2 tasak sütőpor
fél csomag mézekalács fűszer (ne ragadtassuk el magunkat, bőven elég ennyi)
2 tojás
Elkészítés:
1. A vajat, a cukrot, a mézet mérsékelt tűzön folyamatosan kevergetve addig forrósítjuk, amíg el nem olvad.
Az edényt hideg vízbe állítjuk, a mézes keveréket kihűtjük.
2. Közben a citromot belereszeljük egy tálba, hozzá jön a liszt, a sütőpor, a fűszerek.Összekeverjük.
3. A kihült mézes masszához hozzáadjuk a tojást és jól összedolgozzuk. A fűszerekhez öntjük a keveréket, és fakanállal összekavarjuk.
4. A meglehetősen ragcsos masszát meglisztezett munkalapra szedjük, összegyúrjuk, cipót formázunk belőle és egy éjszakára hűtőbe tesszük.
5. 2-3 tepsit kibélelünk sütőpapírral.
A tésztát meglisztezett munkalapon 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, kenőkéssel aláányúlunk, fellazítjuk.
Szaggassuk ki amilyenre szeretnénk, majd rakjuk tepsibe, de ne túl közel egymáshoz, mert kicsit megnőnek.
A "szabáshulladékot" összegyúrjuk, lehűtjük és újra kinyújtjuk, majd szaggatjuk.
6. 200fokos sütőben mindössze 7-8 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra téve egészen kihülni.
Tényleg nagyon finom és puha. Azért fémdobozban tároljuk, biztos, ami biztos. ha díszítjük is, akkor a rétegek közé érdmes zsírpapírt vagy selyempapírt tenni.
Íme néhány mézescsoda! Csak úgy kedvcsilánónak.
Ui: A tészta előkészítésében is hagyjuk had segítsenek a gyerekek. Kicsit lassabban, több kosszal jár, de nagyon jó móka a közös tésztagyúrás. A nagyokat pedig engedjük kevergetni,persze óvatosan és felügyelet mellett.
Ja és még valami. Akinek még nincs készlete a kiszúrókból, az a Kikában, piacokon, vagy vásárokban bögésszen. Érdemes gyűjteni ezeket, mert akár gyúrmázáshoz is nagyszerű szolgálatot tesznek az év más időszakaiban.
Jó munkát és nagyon boldog, örömteli készülődést!