Már ezerrel karácsony szellemében égek.

Komoly előkészülteket teszek már október végétől, hogy elkerüljem a rohanást. Előre mgetrvezem a menüt, a sütiket, az ajándékokat. Szeretem a lányokat is bevonni a készülődésbe, és persze az iskolában az osztályommal is sokat készülődünk. A kicsilányom most fog először mézest sütni, és igazán bekapcsolódni az ünnepi előkészületekbe. Épp ezért olyan dolgokat is kitalálok, amit mind a ketten tudnak csinálni, lévén a 6 év korkülönbség nem kevés a kézműveskedés, sütögetés szempontjából. Nem beszélve arról, hogy mind a ketten élvezzék is amit csinálunk, mert ugye ez a lényeg.

A napokban átböngésztem a Lidl reklámújságját és nagyon jó dologra bukkantam. 799 Ft-ért két darab kreatív naptár, amibe a gyerekek a saját alkotásaikat ragaszthatják, vagy képeket, ha szeretnénk. Én az előbbi mellett voksoltam és már ma meg is vettük a naptárakat. Fekete és fehér alapszín közül lehet választani és ötleteadó képek is vannak a borítón. Az év 12 hónapjához kell alkotni valamit +az első oldal.

Nagyon tetszik ez a dolog, különösen azért, mert nagyon drággálom a naptár csináltatást és sajna fotó nyomtatónk meg nincsen.

Néhány ötlet még a naptárhoz:

- Érdemes külön lapra készíteni az alkotásokat és utólag beragasztani. Nagyon jó lehet a mozaik technika, ujjfestéssel bármi az évszakra, hónapra jellemzó. Februárhoz mi álarcot készítünk majd papírból és azt ragsztjuk be.

- Jó lehet ha színes papír a háttér-főleg hogy Nagylány a fekete lapos naptárat választotta.

- Osszuk be, hogy mikor melyiket csináljuk. Mi négy naptárat készünk, na most az jó sok munka. Jó szrevezéssel, és egyszerű technikákkal gyorsan megleszünk.

- A Gyerek szülinapjához vagy nagyszülők szülijéhez lehet csak tenyér és talplenyomatot készíteni, az gyorsan megvan és sokat lehet belőle csinálni.

-Előkaphatjuk az oviban, suliban készített alkotásokat is, hátha találunk benne használhatót - a nagyszülőknek úgyis az a lényeg, hogy a gyermek maga készítette.

- Színes hátérre csinálhatjuk az is, hogy mi kivágunk formákat, a gyerek csak felragasztja a fantáziája szerint.

- Azt sose feletsük, hogy a jókedv a lényeg! Erőltetni semmit se szabad!

Ez utóbbihoz csatlakozna a következő ötletem, amivel hát pont úgy jártam, hogy küszködés lett a vége, mert nagyon sok darabot kellett készíteni, és az akkor nagycsoportos lányom már utálta az egészet. Sosem csináltunk ezután csak a nagyszülőknek, mert 10 kis agyagharangocska-hát mit mondjak- túlhaladt a türelmén az amúgy nagyon békés nagylánynak.

Először is fontos, hogy az elkészítés mga gyorsan megy- viszonylag-, viszont a száradási idő legalább egy hét, plusz a festés után a száradás. Szóval érdemes jó időben elkezdeni.

Szükséges anyagok: agyag, hurkapálca, víz egy tálkában, akvarell festék, fényes eseteg csillám ragasztó a díszítéshez, de ez elhagyható, rafia, vagy szalag.

Egy harangocskához kb ökölnyi nagyságú, talán kicsit kevesebb agyag szükséges. Ebből golyót formázunk, lehet kicsit nedves kézzel is.

Ezután a golyót két kézbe fogjuk és a két  hüvelykujjunkkal alulra elkezdünk mélyedést készíteni. Itt érdemes besegíteni a kisebbeknek.

Addig addig nyomjuk, amíg egy fél üres tojás alak nem lesz belőle. A fala kb 1-1,5 c legyen mindenhol, vigyázzunk ne legyen túl vékony, mert könnyen repedhet, törhet.  Ha közben úgy érezzük, hogy száraz az agyag, az ujjbegyünket vizezve  simítsunk végig rajta.

Ezután jöhet a harag alak kialakítása, elővehetünk egy karácsonyi harangocskát mintának. Felül húzzunk felfelé az agyagból és hurkapálcával lyukasszuk ki - ne legyen nagyon apró lyuk- ezen keresztül aggatjuk majd fel a haranot. Még egy lik szükséges, amir a harang tetejéről indítunk és átszúrjuk a felső részt, teljesen. Ide is egy vékony szalag, vagy cérna kerül majd, amire fellógatjuk a golyót, amit azért készítünk, hogy hangot is adhasson a művünk. A golyócskát akkorára csináljuk, hogy hurkapálcával jó kis lyukat lehessen rajta fúrni és beleférjem a kupola alá.

Most jön a száradás. Száradás után fetjük-én csak a külsejét szoktam. Újabb száradásután következik az összeállítás. Felülre a szalag átfűzés és összekötés, majd a golyón is fűzzünk át cérnát, vagy raffia szálat és fűzzük át a cérnát a harangon. Jó nagy csomó kell rá, hogy ne tudjuk kibújni.  Na és a csomagolás . Nagyon szépen mutat celofánba csomagolva!

Remélem érthetően írtam le, jó munkát!

Most látom inkább az ajándék ötleteket írtam. Az előkészületekről legközelebb bővebben.

Szép napot!

 

 

 

 

Címkék: gyerek szülő karácsony ajándékkészítés agyagharang naptárkészítés

A bejegyzés trackback címe:

https://okosanszeresd.blog.hu/api/trackback/id/tr572423035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása