Be kell valljam, hogy itthonra vásárolni szoktuk az asztaldíszt és koszorút is.

Az iskolába viszont mindig együtt készítjük a gyerekekkel.

Hogy miért alakult így, fogalmam sincs, nálunk a koszorú kiválasztása, és megvásárlása a szertartás, mert az minden évben közösen csináljuk. Minden évben megbeszéljük, hogy milyen színekben "utazunk" majd és ezekhez a színekhez választjuk a koszorút és a konyhai asztalra az asztaldíszt is.

Aki mégis maga, a gyerkőccel csinálná az adventi koszorút, annak csak néhány jótanács:

Ha már belevágunk és gyakran csinálunk ilyesmit, feltétlenül szerezzünk be ragasztópisztolyt. Igazán sok bosszúságtól megkímél majd a használata.

Kreatív boltokban szép kis díszeket kaphazunk a koszorúra, sőt jobb virágboltok is fel vannak szerezve ilyesmivel.

Ha kérhetem a gyorsmasnit hanyagoljuk. Elég igénytelen. Rendes szalagból készítsünk masnit, dróttal körbekötve, amit beleszúrhatunk a koszorú alapba.

Ne csak  a hagyományos koszorúkra gondoljunk. Pillecukorból például nagyon szépet lehet csinálni és karácsonyfadísznek is csodás. (Lidl-ben jó áron kapható)

Néhány kép kedvcsinálónak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És egy kis történelem az adventi koszorúhoz, hogy miközben készül, beszélgethessünk is róla:

Az első adventi koszorút 1860-ban egy hamburgi lelkész készítette. Egy óriási fenyőkoszorút függesztett a plafonra és 24 gyertyát tett rá, utalva ezzel az ünnep valamennyi napjára.

A népszokás szerint koszorút kötöttek a nyári napforduló napján is, amikor legrövidebb az éjszaka, vagyis június 24-én Keresztelő Szent János, vagy a hagyományos hazai megnevezés szerint Szent Iván napján: virágokból, aratás befejeztével kalászos szalmából, szüret végeztével szőlőből. E nagy múltú szokások mellé a múlt század második felében került az adventi koszorú hagyománya. Az adventi koszorút az észak-német területeken, főleg protestáns környezetben készítették századunk elején, majd Ausztriában is népszerűvé vált, a katolikus lakosság körében is. Magyarországon főleg a második világháborút követő időben vált szokásossá, templomokban, középületekben, otthonokban adventi koszorút a csillárra függeszteni.

Ez a szokás idővel annyiban módosult, hogy a gyertyák száma négyre, az adventi vasárnapok számára csökkent. A rajta lévő gyertyák a karácsony előtti vasárnapok liturgikus színeiben jelennek meg a hagyománytisztelőknél. Az adventi koszorú mai is az ünnep nélkülözhetetlen szimbóluma, melynek rengeteg változata létezik.

Címkék: család szülő gyereknevelés karácsony advent adventi koszorú karácsonyi dekoráció

A bejegyzés trackback címe:

https://okosanszeresd.blog.hu/api/trackback/id/tr272469520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása